Hestemassage er mere end bare velvære…
Hestemassage er på mange måder dit og din hest all round redskab i jeres værktøjskasse. Her kan du læse lidt om, hvad hestemassage kan gøre for dig og din hest, hvordan I kan bruge hestemassage i jeres hverdag og hvorfor du og din hest ved hjælp af hestemassage kan forebygge og/eller afhjælpe det vi kalder for problemhest som fx……….
Hestemassage og genopretning – kan heste ikke også få ømme led og muskler?
Hestemassage og genopretning er især værdifuldt efter en gang effektiv træning; det være sig dressur, springning, terrænridning, military, galop- eller travhestetræning, køre- eller markhest, skovturshest, rideskolehest eller en hest, der arbejder hårdt i skoven etc.
Efter en vinter eller sygdom, vil rigtig mange heste have skævheder i kroppen og infiltrationer – kender du det fra computerarmen, hold i nakken, ondt i lænden…? Ikke bare i vintertiden, hvor mange går på stive ben og glider, sætter sine spor i kroppen.
Husk på at din hest er en sportsatlet på linje med en balletdanser, fodboldspiller etc. Til hverdag brager hestene ind i hinanden og de laver skarpe vendinger. Vi sætter seletøj med et bid lavet af metal ind i hestens ualmindelige følsomme mund og en sadel og rytter på og det er mere end man kan sige om en menneskeatlet.
Her snakker vi om 2 levende individer, der skal danse sammen i en smuk symbiose. Ligesom balletdanserne er det vigtigt at der er balance, smidighed, timing og ikke mindst indbyrdes forståelse af hinandens kropssprog før det bliver en smuk og kunstnerisk konstellation uden for mange smerter. Men når hesten eller mennesket træner, vil der opstå spændinger og ømheder.
Forkæl din hest
og dig selv ved at give din hest massage, da det giver velvære, tillid, mere smidighed og forebyggelse af forvridninger, seneskader, gigt og andre sygdomme. Hvis f.eks. din hest har smerter, kan det skyldes rigtige mange ting. Hesten kan have tandspidser, som generer den i munden og som kan give rigtige store sår og betændelsestilstande, som så igen påvirker mund, nakke, ryg, lænd, adfærd, som igen sågar kan medføre haltheder.
Det samme gælder for beskæring og skoning af hovene, rytterens opstilling og rideniveau. Sadlens beskaffenhed osv. osv. Foderet er også vigtigt for hestens velbefindende. Apropos foder, hvis hesten lider af maveproblemer, kronisk kolik eller andre fordøjelsesproblemer, kan massage også være med til at lindre og påvirke mave- tarmfloraen. Husk dog altid at tilkalde dyrlægen, hvis der er mistanke om kolik, tarmslyng eller andre akutte opståede sygdomme.
Smerte
Ligesom du, vil hesten også kompensere, for en smerte et sted i kroppen. F.eks. hvis du har ondt i den ene side, lænd, ryg, ben, fod, kan hesten også have det og kompensere for smerten. Lad os antage at hesten har en stor tandspids og dermed har fået sår i munden. Den får bid i munden, rytteren sætter sig op og mærker en stor modstand i hestens mund. Rytteren prøver at få hesten i holdning, ved at sidde og hive alt for hårdt i tøjlerne. (Husk jeg skrev at hesten er meget følsom i sin mund.) og hesten gør selvfølgelig modstand på den bekostning. Det er en meget selvforstærkende situation.
Hesten har usigelig smerter i mund, nakke og snart også ryg og til sidst bliver hesten så stiv af smerte af den også begynder at halte, da det bare gør ondt i hele kroppen. Uha, en dårlig og ond cirkel. Rytteren vil også sidde og stive sig, da hesten ikke går afspændt og fjedrende og i balance og bæring. Der bliver ridning ikke smukt, men anstrengende at se på og hverken rytter eller hest nyder det.
Adfærd
Så husk når din hest ændre attitude altså adfærd er det fordi, der er noget galt, og ofte er det baseret på smerte og/eller sygdom. Og så forestil dig lige at det er dig, der har tandpine og bliver hevet rundt i munden og/eller har ondt i ryggen og du får sat en forkert sadel på og en rytter. Så forkæl nu din hest og dig selv med et massageforløb til din hest hos Dyrespecialisten. Husk du rider på din atlet hver dag, fordi du elsker det. Så skal hesten ikke også have lov at elske at blive redet på.
Jeg hjælper mange heste til en hverdag fri for smerter og spændinger ved hestemassage.
For mig er det vigtig at have en forståelse for vores heste. Hvad fortæller de og hvad vil de gerne have vi forstår. Heste har ikke ord ligesom os, men ændrer derimod adfærd, hvis der er noget galt, men de kan ikke fortælle, hvor de har ondt eller om noget generer dem, men det kan vi. Når dette er sagt er det også vigtig for mig at være hestens stemme. Vi har måske ikke tænkt over det i det daglige eller måske aldrig tænkt over det. Men hesten består af de samme indre organer, muskler og knogler, som vi, så forkæl din hest, som du ville forkæle dig selv, hvis du havde ondt, med hestemassage.
Heste kan også få knuder, nerver som sidder i klemme osv. og have mange smerter, hvorfor så ikke give dem hjælpen til at komme af med disse smerter?
Har du nogensinde haft en nerve eller lignende siddende i klemme? Kan du huske smerten? Kan du huske, hvordan det var at vente på at få det ordnet? Kan du erindre hvordan det var efter du havde fået massage?
Hvad siger hesten?
Hestene kan ikke fortælle det er galt. Hestene kan ikke sige ”jeg skal til lægen eller massør”. Hvor længe har vores heste gået rundt med noget? Kan det også være derfor mange heste ”pludselig” bliver aggressive, fordi de i virkeligheden har ondt?
Jeg opfordrer dig derfor som rytter at se på din hest og mærk efter også når du rider om du synes der er noget galt eller du bare synes du skal forkæle din hest med hestemassage, fordi du får lov til at ride på den.
Husk også at hestemassage har en forebyggende og præventiv virkning, som kan være med til at holde dyrlægen for døren. Jeg tilbyder hestemassage og genopretning, velvære og et smukt og dejligt samarbejde mellem rytter og hest.
Jeg er aldrig længere væk end et telefonopkald eller en mail, jeg besvarer altid og det koster ikke noget at spørge, så har du spørgsmål eller ønsker du at bestille en tid er du hjertelig velkommen.
Dyrespecialistens hestemassage har en yderst gavnlig effekt på mange ting, herunder;
- – Blodcirkulationen
- – Lymfecirkulationen
- – Kredsløbet
- – Hjertet
- – Nedsætter blodtrykket
- – Afstresser
- – Giver nærkontakt
- – Giver tryghed
- – Hårremmen bliver blank og smuk
- – Udskiller giftstoffer
- – Forebygge skader
- – Muskelspændinger
- – Stive led
- – Tørre hove
- – Overben
- – arvæv
- – Træthed
- – Sadelproblemer
- – Modstand i ridningen
- – Langvarige ødemer/galler
- – Attitudeproblemer